Neeltje's Wereldburgers

Opbrengst van elke 4e hamburger is voor World Servants!

Neeltje Hietkamp bouwt samen met een groep enthousiaste jongeren van World Servants klaslokalen in de zomer van 2021 in Kathmandu (Nepal).

Even voorstellen
Ik ben Neeltje Hietkamp, 21 jaar en wonend in Veenwoudsterwal samen met mijn broer en ouders. Ik heb altijd met veel plezier gewerkt in de slagerij. Inmiddels ben ik (in juni 2020) afgestudeerd als verpleegkundige en werk ik op verschillende afdelingen in het Medisch Centrum Leeuwarden. In mijn vrije tijd speel ik cornet (soort trompet) bij Brassband EZG in Damwoude en korfbal ik in het tweede bij KV Veenwouden. Verder fiets in de zomer regelmatig op de racefiets. Ten slotte ben ik al enkele jaren enthousiast over het werk World Servants, waar ik me dan ook graag voor inzet.

Ontwikkelingsorganisatie World Servants

Het project is een initiatief van de christelijke organisatie World Servants uit Wolvega. Met World Servants helpen groepen jongeren en volwassenen al 32 jaar mee aan een bouwproject voor de bevolking van een wijk, dorp of stad. Twee tot drie weken wordt er samen met de lokale bevolking gebouwd aan bijvoorbeeld een school, kliniek of aan woonhuizen. Het centrale idee achter de werkwijze van World Servants is: ‘bouwen aan jezelf door te bouwen voor een ander’. Door deel te nemen aan een bouwproject van World Servants, dat in nauw overleg met de plaatselijke organisatie en gemeenschap is opgezet, help je mee leefomstandigheden van de gemeenschap structureel te verbeteren. Daarnaast bouw je aan jezelf omdat je kennismaakt met de andere leefomstandigheden, met een andere cultuur en met een vaak andere geloofsbeleving. De kracht van een project

Sinds 2016 ben ik al vier keer op project geweest met World Servants. In het begin als deelnemer (jongere) en inmiddels maak ik deel uit van het leidersteam. Dit maakt dat ik al veel bijzondere ervaringen heb opgedaan. Wat me telkens opnieuw inspireert is de manier waarop je andere mensen leert kennen en écht kunt helpen. Het lijkt misschien een druppel op de gloeiende plaat om klaslokalen te bouwen in een community waar veel arme gezinnen wonen. Maar juist door met die mensen in gesprek te gaan leren we van elkaar. Zij zien dertig jongeren die vertellen dat ze allemaal studeren en de kans hebben gekregen om te investeren in een toekomst. Ik besef dat het niet vanzelfsprekend is om te studeren en op te groeien zonder zorgen. Door het bouwen van een school bieden wij hen de kans om naar school te gaan. Op deze manier worden hele families geholpen. Kinderen krijgen de kans om te worden wie ze (later) willen zijn. Daarnaast voelen mensen zich gezien en geliefd, simpelweg door in die drie weken samen op te trekken en dingen te delen als één community.

Klaslokalen bouwen in Nepal

In de zomer van 2021 ga ik samen met een groep Nederlandse jongeren van World Servants klaslokalen bouwen in Kathmandu (de hoofdstad van Nepal). Dit doen we samen met partnerorganisatie Light House Foundation Nepal (LHFN). De ambitie van LHFN is om op de bouwplek een schoolcomplex te bouwen waar uiteindelijk zo’n 1000 leerlingen onderwijs kunnen krijgen en waar 100 medewerkers een baan kunnen krijgen. In Nepal is het grootste deel van de bevolking boeddhistisch en hindoeïstisch. Hierdoor krijgen veel kinderen op dit moment geen toegang tot onderwijs vanwege hun huidskleur, kaste, religie en economische achtergrond. LHFN wil graag onderwijs bieden aan alle kinderen op basis van gelijkheid, zonder enige discriminatie. Vanuit World Servants dragen we in 2021 bij door twee klaslokalen te bouwen. 

Naast het bouwen organiseren we ook activiteiten voor de kinderen. We leren de lokale community kennen door samen met hen op te trekken. Verder leren we het land kennen door verschillende culturele uitstapjes in de weekenden zoals het bezoeken van een ziekenhuis, een kerkdienst, een lokale (bananen/koffiebonen) plantage of bakkerij. Ook zullen we het land leren kennen door de natuur in te gaan met bv. een safari of naar een andere toeristische plek in Kathmandu.

Deelnemersbijdrage

Om het project te realiseren is een deelnemersbijdrage van € 3.045,- nodig (incl. extra bijdrage van € 600,- door verplaatsen project vanwege Covid-19). Dit geld bekostigt de hele reis en verblijf en is ook bedoeld voor bouwmaterialen en projectvoorbereiding. Uiteindelijk zal World Servants ook na het project nog minimaal vijf jaar betrokken blijven om te zorgen dat het geld en het gebouw goed besteed wordt.

Vleessoort
Land van herkomst
Glutenvrij
Lactosevrij